D. Krajcer a J. Viskupič podali kvôli digitalizácii trestné oznámenie

08.04.2013 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) - Podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO) spolu s poslancom strany SaS Danielom Krajcerom dnes podali na Generálnu prokuratúru (GP) SR v mene všetkých opozičných členov výboru trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Obaja poslanci o tom informovali dnes, krátko po odovzdaní oznámenia v podateľni GP.

Dôvodom sú podľa nich pochybenia Ministerstva kultúry (MK) SR v projekte digitalizácie národného kultúrneho dedičstva, pre ktoré hrozia Slovensku významné finančné straty. "Ako ste zaregistrovali, MK sa vyjadrilo, že dôvodom pre uzavretie mimosúdnej dohody s konzorciom Tender Media Group (TMG) je to, že nevedia preukázať existenciu výpovede, doručenky a vôbec spôsobu doručenia," komentoval Krajcer rozhodnutie rezortu kultúry pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD) dohodnúť sa s TMG na uznaní platnosti staršej zmluvy z roku 2010. Túto zmluvu totiž neskôr Krajcer v pozícii ministra kultúry vlády Ivety Radičovej vypovedal. TMG však považovalo výpoveď za neplatnú a hrozilo MK žalobou.

"Ja som postupne kópiami týchto dokumentov preukázal, že existujú. Preto sa domnievame, že na MK SR mohol byť spáchaný trestný čin, keď príslušné zodpovedné osoby nepreverili všetky dokumenty alebo celú dokumentáciu. Na základe toho bola uzavretá dohoda s TMG. A z toho môžu pre Slovenskú republiku vyplývať veľmi vážne ekonomické škody," dodal Krajcer.

Viskupič dúfa v skorú previerku

Viskupič ho doplnil, že mediálny výbor sa dohodol na konaní poslaneckého prieskumu na MK SR, kde si chcú preveriť dokumenty súvisiace s dohodou s TMG. "Malo by to byť do konca apríla, dúfam, že to bude čím skôr," konštatoval Viskupič. Dodal, že hospodárske škody hrozia aj v dôsledku eventuálnych súdnych sporov so subjektmi, ktoré chceli vstúpiť do verejných obstarávaní súvisiacich s digitalizáciou, no napokon v dôsledku urovnania sporu medzi MK SR a TMG z toho zišlo.

Trestné oznámenie v súvislosti s digitalizáciou podalo 5. apríla na Generálnu prokuratúru aj Ministerstvo kultúry SR pre podozrenie z odcudzenia doručenky z výpovede, ktorú exminister Daniel Krajcer (SaS) zaslal v roku 2010 konzorciu digitalizačných firiem Tender Media Group (TMG).

Ako 4. apríla na mimoriadnom rokovaní mediálneho výboru vysvetlil šéf rezortu kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), hoci kópiu doručenky neskôr Krajcer poskytol médiám, na ministerstve sa nenachádzala ani len jej fotokópia, ktorá by preukazovala doručenie výpovede. K tejto fotokópii sa MK dostalo až prostredníctvom médií, ktorým ju poskytol Krajcer. "Aj vzhľadom na to, že sa vyjadril, že takéto veci na ministerstve musia existovať, podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý odcudzil originál tejto doručenky," ozrejmil dôvod trestného oznámenia Maďarič.

S TMG podpísal Maďarič v roku 2010 základnú zmluvu na externú digitalizáciu národného kultúrneho dedičstva. Nový šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS), ktorý na post ministra nastúpil po parlamentných voľbách v roku 2010, ju krátko nato vypovedal. V roku 2012 sa stal ministrom kultúry opäť Maďarič. Po tom, ako mu TMG pohrozilo žalobou týkajúcou sa neplatnosti Krajcerovej výpovede, sa rozhodol spor urovnať a uznať platnosť pôvodnej zmluvy s TMG.

Konzorcium totiž poukazovalo na to, že výpoveď zo zmluvy nikdy nebola doručená štatutárovi TMG ako lídrovi konzorcia. O tom, že sa Krajcer rozhodol zmluvu vypovedať, sa členovia konzorcia mali dozvedieť z médií. Podľa nich upozornili MK, že výpoveď nemajú, avšak ako dodali, rezort za bývalého vedenia neurobil žiadne kroky pre jej opätovné doručenie.

Problém s výpoveďou

Maďarič upozornil, že problémom je aj formulácia textu výpovede zo strany exministra Krajcera, ktorá bola podľa právnych analýz rezortu napadnuteľná, keďže nebola podaná oprávneným subjektom. Podľa týchto analýz ju Krajcer podpísal ako osoba, nie v mene ministerstva.

Krajcer na to reagoval, že ako minister bol štatutárom MK zo zákona. Okrem toho vie preukázať doručenie výpovede do firmy TMG a v tomto prípade podľa neho nebolo potrebné, aby ju prevzal osobne štatutár TMG alebo iná ním poverená osoba. "Zmluva nijako nešpecifikuje, že by výpoveď mala byť doručovaná nejakej konkrétnej osobe z tohto konzorcia do vlastných rúk," vyhlásil.

"V prvom rade chceme, aby sa vec vyriešila. Toto nie je pohon na Mareka Maďariča," dodal Krajcer s tým, že cieľom opozičných poslancov je snaha ochrániť európske zdroje určené na digitalizáciu.
 

Vyberte región